Jeg lærte en gang en regle av en båtvenninne. Denne var ment til hjelp for å huske navnene på alle sørlandsbyene…

Regla lyder slik:
Reven Tar Alle Gjessene Lørdag Kveld – Mikkel Farer Fort.
Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Mandal, Farsund, Flekkefjord.

Husker du denne, har du memorert alle bynavnene.

lillesandkirke
Lillesand

Lillesand er virkelig et smykke på kysten. Her er mye liv og røre. Masse folk og båter. Småbåtene kjører hele kvelden til og fra, og lager en noe urolig havn. Heldigvis opplever vi ingen fler som kjører på oss. Her lå det også en fiskebåt som solgte reker og krabber. Da ble det innkjøp til middag, og hvitvin rett på kjøling. Etter proviantering fikk jeg en liten tur i land alene. Jeg har nesten ikke snoket i butikker på hele turen. Litt småhandel på en outlet-butikk ble resultatet.

rekerogkrabber
Reker og krabber

Været smilte til oss også, og det var sol og varmt. Humøret stiger med temperaturen 🙂

Wikipedia:

Saltholmen fyr er et fyr som ligger på en liten øy utenfor Lillesand i Aust-Agder.Saltholmen og holmene rundt het opprinnelig Kjeholmene, men den ble omdøpt Saltholmen den gang predikant og gründer Hans Nielsen Hauge drev saltkoking der i nødsårene 1809-1810. Holmene tilhørte naboøya Skauerøya, men ble frikjøpt for kr. 160,- fra daværende eier, Johannes Andersen Skoverøen, med den hensikt å bygge fyret.

saltholmennfyr
Saltholmen fyr

Onsdag fortsatte vi. Det var lettskyet og ca 20 grader i luften. Vi gikk rett ut ved Saltholmen fyr og nordover. Vi så for oss å gå til Grimstad, en by vi også har gode minner fra. Der har vi vært mange ganger.  Vi gikk forbi Homborsund, inn ved Bjorøya og så til Maløya.

parti_fra_maloya
Parti fra Maløya

Maløya er en flott uthavn som er likt av mange båtfolk. Det viste seg at det var mange ute i dag, og på alle plassene vi kunne tenke oss å ligge var det allerede båt. Sånn er det, det er førstemann til mølla. Det samme skjedde inne i Grimstad. Da gikk turen videre denne gangen.

innseiling-grimstad
Innseilingen/utseilingen til Grimstad

Wikipedia:

Grimstad er en kystkommune i Aust-Agder fylke. Grimstad fikk bystatus i 1816. I 1971 ble de tidligere kommunene Landvik og Fjære slått sammen med Grimstad. Byen er blant annet kjent for sitt teater, sitt fruktvinfirma og sine skipsrederier. Grimstad er blitt målt til byen med flest soldager i året i Norge. Arendal er en by og en kommune i Aust-Agder fylke, og den er også fylkets administrasjonssenter. Arendal nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528. I 1610 forteller Peder Claussøn Friis at Arendal var et ladested. Mye tyder på at Arendal er den eldste byen på Agder. Fulle kjøpstadsrettigheter fikk Arendal i 1723.

Vi hadde en avtale med Viknes i Arendal om at de skulle komme ombord for å sette inn ny defroster. Den som var ombord i Tamara, har takket for seg. Så vi la oss ved bryggene hvor Viknes holder til, rett før Tromøy bru. Etter en halv time kom servicemannen. Dessverre viser det seg  at han har fått med feil type defroster,  og han må kjøre igjen å hente den riktige. Defrosteren kom på plass tilslutt, og godt var det. Kl 15.45 startet vi opp igjen, bryggene ved Viknes var ikke gode,  og trafikken forbi lagde kjempebølger. Så mye rulling ble det, at vi ble uvel.

nautholmene-mot-skagerak
Nautholmene og utsikt mot Skagerak

Wikipedia:

mokkalasset

Ytre Møkkalasset fyr også kalt Tvedestrand fyr, er et fyr på et skjær mellom Kilsund og Kalvøysund i Arendal. Fyret fungerte som led-/innseilingsfyr og ble opprettet i 1888 etter ønske fra Tverdalsøens Sømandsforening. Dette var det første støpejernstårnet i Aust-Agder. I dag fungerer ytre Møkkalasset som dagmerke. Siden 1986 har fyret stått og forfalt, med kun mindre vedlikehold. Fyret ble fredet i 1997 etter lov om kulturminner.

Vi forsøkte Tvedestrand, men der var det også fullt. Store båter tar hele bryggene. Store båter har selvfølgelig livets rett de også, så vi tuslet tilbake til Furøya, der vi så at det var ledige plasser. Furøya er i dag et av Tvedestrands fineste friområder godt tilrettelagt for båtturister og andre besøkende. Furøya og Hestøya eies av Staten (Miljøverndirektoratet). Furøya IKS kjøpte bygningene, hageanlegget og omliggende areal av Riksantikvaren, som var eier fra 1993 til 2014. Tvedestrand kommune har ansvaret for skjøtsel og vedlikehold.

På Furøya var det lagt ut bøyer slik at vi slapp å slippe dreggen ut.  I juli koster det 100,- pr natt å ligge her, selv om det er ei uthavn. Vi fikk imidlertid en koselig kveld på brygga og traff mange andre som også koste seg seg. Det var oppholdsvær og bra temperatur. Vi dristet oss til å måle vanntemperaturen også. Den var på 18 grader. Jeg trenger nok bittelitt høyere temperatur for å hive meg uti…

Torsdag morgen gikk ferden videre. Vi vurderte Lyngør. I Lyngør har vi en favorittplass som vi håpet var ledig.  På denne plassen var vi første gang i 1982 med vår aller første båt «Valerie». Hun var en ekte Furuholmen plattgatter. Etter litt kikking på forskjellige plasser gikk vi mot favoritt-plassen vår, og tro det eller ei, den var ledig. Da var vi raske å få manøvrere oss på plass. Endelig litt flaks! 🙂

lyngor
Lyngør

I Lyngør tilbrakte vi en nydelig dag og kveld med flott vær og bra temperatur. Vi satt ute på fjellet,  og vi var sosial med andre båtfolk. Det kom mange båter inn etter hvert, og noen ble liggende på svai. Da var det bare stemme i til Bjørn Eidsvåg sin sang «Ligga på svai»…

Wikipedia:

Lyngør er en gammel uthavn og et lite tettsted som ligger i Tvedestrand kommune i Aust-Agder fylke, omtrent midt mellom Risør og Tvedestrand. Tettstedet ligger fordelt over flere øyer, hvorav en håndfull er bebodd: Holmen, Odden, Lyngøya, Steinsøya og Askerøya. Det er ingen biltrafikk på øyene, men det finnes en rekke oppmurte gangveier. Lyngør nås lettest med båtskyss fra Gjeving, på den andre siden av fjorden, der det er parkeringsplass. I dag er det omtrent 80 fastboende på Lyngør, mye takket være lokale virksomheter som seilmakerloftet og andre små virksomheter. En meget stor del av husene i Lyngør brukes som feriesteder i sommerhalvåret, da det er et yrende folkeliv på stedet.

Reklamer

2 kommentarer om “Lillesand til Lyngør

  1. Ja nå er dere jo kommet til «hjemlige» trakter. Her kan jo en annen «sjøfarer» også kjenne seg igjen. Mange fine steder på de traktene dere nå befinner dere. Mange år siden vi var der meg egen båt. Og nå, etter sigende, skal jo sommeren også komme. God tur hjemover og fortsatt god sommer. Kanskje vi sees på seniortreff i august, Grete?

    Liker

  2. Ja vi nærmer oss enden på turen nå. Kan kjenne på det nå at det skal bli godt å komme hjem en tur. Men vi er ikke ferdig med sesongen enda alikevel. Det er jo først nå vi har fått noe som ligner på sommervær.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s