Ferden fortsatte igjen. Denne gangen var det tenkte målet Korssund. Vi gikk igjennom Lammetusundet. Her vare det smalt, men det var godt merket med staker og lys. Jo lengre vi kom inn i sundet, dess trangere ble det. Utrolig spennende. Det var et par steder jeg holdt for ørene i frykt for skrapelyder, men heldigvis uteble de. Siste sving inne i sundet var virkelig spektakulær. Det var en knapp sving mot babord og veldig smalt. Etter dette dukket en båthavn og ei bru opp, og vi måtte gjennom brua. Den var så smal at vi måtte spørre folk på land om det var dypt nok til å passere, noe den var.

På utsiden av broen sto visstnok et steinkors fra 1030, men sundet var så spennende at vi glemte å se etter det.

Gjestehavnboka vår forteller:

Sagnet sier at Olav den hellige rundt år 1014 skulle ta igjen broren sin, Harald, og trengte en snarvei. Kongen og broren hadde nemlig ligget i Eivindvik hvor kongen hadde «latt predike for seg». En så langtekkelig og kjedelig affære som Harald, ung og utålmodig som han var, så sitt snitt til å stikke av fra. Da Olav tok opp jakten på broren Harald, åpnet plutselig landet (Korssundet) seg for ham, og han tok igjen broren sin. Til minne om dette underet reiste Olav korset.

Vi bestemte oss for å gå videre over Sognesjøen siden vi først var kommet igjennom. Vi gikk ut i Leknessundet og mot Krakhella. Her inne ble husene veldig små i forhold til de store fjellene. Sognesjøen var snill og grei, og bøy ikke på trøbbel.

krakhella
Krakhella

Vi ankom Eivindvik. Her har vi også vært før, i tiden vi bodde i Bergen. Eivindvik ligger kun 1,5 time fra Bergen. Her lå det en del båt og vi fant oss en trygg plass. En times tid etter ankomst,  kom det et skikkelig uvær. Mye vind med vindrosser og regn. Det røsket og rev skikkelig, men vi var godt fortøyd. Uværet sto på et par timer og så bortsett fra litt regn, så ga det seg heldigvis. Kvelden ble ganske mørk, noe som er litt uvant. Vi har jo vært vant med lyse kvelder lenge nå.

Wikipedia forteller:

Eivindvik er et tettsted og administrasjonssenteret i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Tettstedet har 272 innbyggere per 1. januar 2015. Prestegården i Gulen har vært kalt Eivindvik i det minste fra 1329. Tusenårsstedet Gulatinget ligger på Flolid i Gulen kommune i Sogn og Fjordane fylke. Dette var Gulen og Sogn og Fjordanes Tusenårssted.Hvor selve tingstedet for Gulatinget har vært er ikke helt sikkert. Det kan ha ligget i Eivindvik da det her er bevart to steinkors, eller det kan ha vært holdt andre steder. Flolid noen kilometer innenfor Eivindvik er en mulig plass der tinget kan ha vært holdt.

Fredag kom med litt lettere vær på morgenen og takk for det. Vi planla proviantering til helgen, og tok høyde for at det kanskje blir en uthavn i løpet av helga. Det er meldt stiv kuling fra sør på ettermiddagen,  så da er det viktig å få lagt seg til og tjore fast. Vi stopper i Skerjehamn. Det er et gammelt handelssted som har vært i virksomhet helt siden 1600-tallet. Hovedhuset i sveitserstil fra 1981 er en attraksjon i seg selv. Her står den utskjelte statuen av Kong Olav som er laget av Knut Steen. Den er ganske ruvende, tenker han ser langt ut i havet der han står.

Fredag kveld fikk vi et skikkelig uvær nok en gang. Kuling og regn. Fint er det da at vi har det både tørt og varmt ombord i Tamara. 🙂

Wikipedia skriver:

Skjerjehamn ligg nord på Sandøy i Gulen kommune. Tidlegare var det ein sentral stad for båttrafikken, etter som det ligg nærskipsleia. Her var mellom anna handel, post, slipp og gjestgjevarstad. No er det sett i gang stort fornyingsarbeid på bygningar og vegar. Og Knut Steen sin Olav V- statue vart sett opp her i 2007. Funn av to steinalderbuplassar i 1923 viser at her har budd folk i uminnelege tider. Etterkvart som Bergen voks fram som handel og sjøfartsby auka og trafikken til og frå byen. Det vart naturleg for handelshusa i byen å etablere kremmerleie langs kystleia. Frå ca 1640 har vi sikre kjelder på at det var kræmarleie på Skjerjehamn.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s