Vi våknet til sol på Nesna i dag,  og ante et håp om å kunne starte polering av skuta. Det gikk jo forsåvidt bra en stund, men så kom regnet… Da ble det litt for surt, kaldt og vått.

Da blir det innetjeneste i stedet, det er alltid noe å gjøre. Det blir blant annet støvsuging og montering av ny dab-radio/cd spiller. En av vår datters venner, elektriker Børge, hjelper oss med å koble rette kabler sammen for å få ny-radioen til å fungere.  Fantastisk å få kvalifisert hjelp!

Ellers så har vi sett sørgående hurtigrute kommet og gått, trofast i rute.  Den gir fra seg mye lyd når den legger til kai.

Nesna båthavn er en flott havn, meget velholdt og pen. Servicebygget er også tipp topp, med tilgang til det du måtte trenge.

tamara_gjestehavn_nesna
Gjestebrygga til Nesna båtforening

Så blir det middag servert oppe i Rudivegen, deilig med litt traktering.

Det står en byste av Petter Dass utenfor kirken. Dass var i sin tid kapellan på Nesna, og han eide storgården Strand, rett utenfor Nesna.

 Wikipedia har dette å fortelle om Petter Dass:

petterdass
Byste av Petter Dass utenfor kirken i Nesna.

Han ble i 1669 huslærer hos presten i Vefsn og i 1671 gjorde han seg skyldig i at prestekonens datter fra første ekteskap, Margrete Andersdatter, som han var forlovet med, ble gravid. Dette skjedde like etter at Petter Dass hadde søkt om en stilling som residerende kapellan i Nesna, Rana og Dønnes.

Graviditeten skapte en vanskelig situasjon, siden samleie mellom ugifte etter tidens lover var ansett som en forbrytelse. Dass dro til København for å be kongen om tilgivelse for sin synd. Det kongelige benådningsbrevet, datert 17. september 1673, er bevart. Dermed slapp paret å stå offentlig skrifte, slik de etter loven skulle, men bot måtte de betale. De fikk flere barn etter at de hadde inngått ekteskap, deriblant sønnen Anders Dass som senere ble prest.

Litt av en type denne Petter Dass. Om du i Nord-Norge forteller at du er i slekt med Petter Dass, så får du gjerne svaret: «Kem e ikkje det…». 😀

En kommentar om “Glimt fra Nesna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s